Wat is

cryotherapie?

Cryotherapie is jaren geleden in Japan al ontwikkeld voor reumapatiënten. Men ervaarden zoveel extra positieve bijwerkingen dat cryotherapie inmiddels een plek heeft in de wellnes wereld. Denk aan het sauna effect. Van warm naar het koude dompelbad. Je staat 3 minuten in een droge koude cabine die gekoeld wordt door middel van stikstof waardoor je extreem hoge temperaturen kan bereiken en het minder koud aanvoelt dan een ijs bad. Je wordt persoonlijk begeleidt en na 3 minuten ben je als nieuw! Fitter, Vitaler en Gezonder. 

Hoe werkt cryotherapie voor het lichaam?

Wanneer je in de Cryospace cabine stapt ga je een stukje omhoog zodat je hoofd buiten de koeling blijft. Immers het hoofd is niet geschikt om extreem te koelen.

  • Door het versneld koelen van het lichaam, komen de hersenen in een overlevingsstand te staan.

  • Hierdoor wordt het bloed uit de ledematen naar de romp gezogen om de vitale organen te beschermen tegen de kou.

  • Vervolgens vernauwen de vaten waardoor het bloed niet kan terugvloeien naar de ledematen. Om die reden is het verstandig om zowel de tenen als de vingers warm te houden met schoeisel en handschoenen. 

  • Doordat het bloed wordt vastgehouden door de organen wordt het bloed zuurstofrijker en voedselrijker. 

Na 3 minuten stap je de cabine uit en dan gebeurt er van alles in je lichaam

  • Het bloed stroomt direct terug naar de ledematen; dit geeft een fijn tintelend gevoel.

  • Het “verse” bloed heeft ook versneld afvalstoffen aangemaakt die via de huid en ontlasting worden afgevoerd. (Voldoende water drinken na afloop).

  • Je voelt je energiek en fit door de aanmaak van hormonen als Endorfine en Dopamine.

  • Je huid voelt elastischer door de aanmaak van Collageen.

De blootstelling aan extreme kou veroorzaakt een reactie in het lichaam die kan helpen om ontstekingen en pijn tegen te gaan. Een groot voordeel van de behandeling is dat het kort, intensief en pijnloos is. Bovendien zijn er geen bijwerkingen.